Bruce Herwig lopetti Hillsongin laulujen laulamisen

Bruce Herwig kirjoittaa blogissaan syistä, jotka saivat hänet lopettamaan Hillsongin laulujen laulamisen. Artikkeli on rakennettu hyvin pitkälti Los Angelesissa järjestetyn Hillsongin tilaisuuden äänitteen varaan ja ajattelinkin koko artikkelin kääntämisen sijasta ottaa pari hyvää käännösotetta artikkelista sekä kommentoida niitä.

Jos et ole elänyt kiven alla, niin tiedät Hillsongin olevan maailmanlaajuinen ilmiö. Samalla aikaa, kun kirjoitan tätä, on bändillä yli 5,3 miljoonaa Facebook -ystävää, 982 tuhatta seuraajaa Twitterissä ja sen YouTube -kanavalla on ollut lähes 50 miljoonaa katsojaa. […]

Artikkeli jatkuu pitkällä listalla erilaisista Hillsongin musiikin saamista palkinnoista ja saavutuksista. Hillsongin bisnesmallista kertoo hyvin seuraava käännösote.

Lähempi tutustuminen Hillsongiin organisaationa paljasti minulle ne keskukset, joiden ympärille he ovat organisoituneet

1. Seurakunnat (Hillsong Church ja kansainväliset seurakuntaistutukset)

2. Konsertit (kiertueet)

3. CD -levyt (laajat diskografiat Amazon.com:sta)

4. Konferenssit (Hillsong Church Conference, Naisille tarkoitettu Color Conference)

5. Opisto (Hillsong Leadership College suom. Hillsongin johtajuusopisto)

6. Elokuvat (Hillsong Movie)

Markkinoinnin ja viestinnän näkökulmasta tämä on nerokasta! Kaikki nämä on suunniteltu kasvattamaan toinen toistaan. Kuulitko laulun seurakunnassa? Osta levy. Pidätkö levystä? Tule konserttiin. Pidätkö konsertista? Tule konferenssiin. Pidätkö konferenssista? Tule opistoomme, liity seurakuntaamme ym.

Artikkeli jatkuu alaotsikolla ”Hillsong saarnaa menestysteologiaa”. Bruce Herwig antaa lukuisia lainauksia Brian Houstonin puheesta sekä linkit niille äänitteen Souncloud -taltioinnissa.

“Mitä Jumala synnyttää sydämessäsi, hän tulee toteuttamaan elämässäsi.” – Brian Houston

(engl. “What God births in your heart, he will manifest in your life.”)

Tätä väitettä Brian Houston ”tukee” antamalla esimerkkejä Raamatusta.

Herwig kommentoi:

Syntiä ei mainittu. Ei mainittu Jumalan vanhurskasta vihaa. Ei mainittu parannuksen tekoa ja kääntymistä. Ei mainittu ristiä.

Tähän sopii muutama jae ihmisen sydämestä Raamatusta.

“Petollinen on sydän ylitse kaiken ja pahanilkinen; kuka taitaa sen tuntea?” (Jer. 17:9)

“Mutta mikä käy suusta ulos, se tulee sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen. Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, jumalanpilkkaamiset. Nämä ihmisen saastuttavat; mutta pesemättömin käsin syöminen ei saastuta ihmistä.” (Matt. 15:18-20)

Itselleni tämä Hillsongin unelmateologia näyttäytyy ihmisen omien toiveiden ja halujen jumalallistamisena. Jumalan tahto sekoittuu omaan tahtoon. ”Jumala on antanut minulle nämä unelmat, Jumala tahtoo sitä, mitä minä tahdon”. Tässä mennään aivan uudelle asteelle. Postmodernin individualistin halut ja tahtomiset eivät ole ainoastaan sellaisenaan hyviä, “koska mä haluun”, vaan ne nousevat astetta korkeammalle jumalalliselle tasolle. Universumikin mukautuu ihmisen tahtoon. Kovia huumeita.

Sen sijaan, että Jumalan tahto löydettäisiin Raamatusta, kuvitellaan sen löytyvän ihmisen sisältä. Hyvin kapealla ja Raamattuun sidotulla tavalla voidaan kyllä sanoa, että Jumalan Sanan ja Pyhän Hengen valaisema tahto suuntautuu tahtomisissaan kohti Jumalaa, mutta hillsongilaisuudessa taas ei ole kyse tästä.

Aivan kuin syntiinlankeemusta ei olisi ollenkaan tapahtunut. Raamattu taas opettaa, että

“Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä; sillä jos sen teet, olet pelastava sekä itsesi että ne, jotka sinua kuulevat.” (1Tim 4:16).

Herwig jatkaa:

Todellinen evankeliumin sanoma on se, että ET PYSTY…

Sydämemme on petollinen ylitse kaiken ja pahanilkinen (Jer. 17:9). Meidän tulee johtaa sydäntämme eikä seurata sitä. Olemme kuolleita synneissämme (Kol. 2:13-14), erossa Jumalasta (Jes. 59:2) emmekä voi tehdä mitään sille.

HYVÄ UUTINEN on, että Jumala PYSTYY. Jeesus maksoi hinnan (Room. 3:24) ja kaikki ne, jotka kääntyvät synnistään (Apt. 3:19), tekevät parannuksen ja huutavat Herran nimeä pelastuvat (Room 10:13). Raamatun sanoma on se, että meidät muutetaan mielemme uudistuksen kautta (Room. 12:2). Jumala haluaa meidän oppivan tyytymään oloihimme (Fil. 4:11-13) ja tuomaan sydämemme halut hänelle. Meidän todelliset halumme saavat täyttymyksensä ainoastaan Kristuksessa yksin. Hän on kutsunut meidät ja pitää meistä kiinni, varmasti luottaen siihen, että hän, joka on alkanut teissä hyvän työn, on sen täyttävä Kristuksen Jeesuksen päivään saakka (Fil. 1:6).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s