Startup -seurakunta

Blogin kirjoittaja sai tietää helluntailiikkeessä vaikuttavan informanttinsa kautta uudesta suomalaisilta kirjoittajilta ilmestyneestä kirjasta, joka käsittelee seurakuntakasvun menetelmää ja metodiikkaa. Kirjasta on julkaistu kirja-arvostelu, joka tarjoaa hyvää materiaalia aiheen analysointiin. Tavoitteena on myös ostaa kirja ja käsitellä sen sisältöä tarkemmin.

Kirja on jaettu neljään osaan, jotka ovat relevanssi, toiminta, johtajuus ja muutos. Näin kirjaa lukematta on todennäköisesti turha odottaa, että ajatuksia perusteltaisiin ensisijaisesti Raamatulla. “Toiminta” -osioon liittyen kirja-arvostelussa käsitellään myös Hillsongia:

Osiossa myös mietitään sitä, voiko toimivia malleja kopioida muilta, esimerkiksi Hillsongilta, joka näyttää olevan monien startup-seurakunnan tietynlainen ihannoinin kohde? Vaikka kirjassa ei paljon anneta suoria vastauksia, niin tähän saadaan selkeä vastaus. Mitään ei kannata kopioida koipioimisen vuoksi, mutta toimivia juttuja on hyvä kokeilla. Turha keksiä pyörää uudestaan.

 

Tässä yhteydessä aiheeseen liittyen suositeltavia artikkeleita ovat

Odottamattomat seuraukset: Miten “relevantti” seurakunta ja nuorten eriyttäminen tappaa kristinuskoa

Yhdeksän terveen seurakunnan tunnusmerkkiä -käännösartikkeli

Miten seurakunnan kasvu -liike ajaa evankeliumin pois seurakunnista, Bob DeWaayn artikkeli UK Apologetics -sivustolta

Nykyiselle valtavirtaiselle seurakunta-ajattelulle tärkeimmät kysymykset liittyvät relevanssiin eli ajankohtaisuuteen ja ihmisten tavoittamiseen. Ei kysytä, että onko jokin asia raamatullista, vaan että toimiiko se. Toiminnallisuus taas määritellään suurina massoina ja positiivisina kokemuksina, jotain mitattavaa ja näkyvää. Kristillinen arviointiperuste se taas ei ole meille, jotka emme katso näkyväisiä, vaan näkymättömiä; sillä näkyväiset ovat ajallisia, mutta näkymättömät iankaikkisia (2Kor 4:18).

Oikea kristillisyys kyllä “toimii” siinä mielessä, että terve opetus vaikuttaa tervettä uskoa, mistä seuraa terve elämä. Kuitenkaan pragmatismi ei määrittele toiminnallisuutta tällä tavalla, vaan huomattavasti pinnallisemmin.

Ihmiskeskeisyys on valtavirtaisessa seurakunta-ajattelussa kyseenalaistamaton arvo sinänsä. ”Jos haluaa tehdä jotain täysillä Jumalalle, niin miksi se on väärin?” -kysyy henkilö, joka määrittää jumalanpalveluksensa itsestään ja omista oletetuista motiiveistaan lähtien. Valtavirtainen seurakunta-ajattelu lähtee ihmisestä ja sen kohteena on ihminen.

Mutta Naadab ja Abihu kuolivat Herran edessä tuodessaan vierasta tulta Herran eteen Siinain erämaassa; ja heillä ei ollut poikia. Niin Eleasar ja Iitamar toimittivat papinvirkaa isänsä Aaronin edessä. 4Moos 3:4

Tässäkin motiivi oli omasta mielestä oikea, mutta toimittiin vastoin Jumalan käskyä. Tarvitseeko Jumala meidän apuamme?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s