Taivas, Hillsong ja harhaoppi -käännösartikkeli

Seuraavassa Costi Hinnin kirjoittama artikkeli “Heaven, Hillsong and Heresy” käännettynä suomeksi. Alkuperäinen artikkeli on julkaistu 28. maaliskuuta 2017 osoitteessa http://pulpitandpen.org/2017/03/28/heaven-hillsong-and-heresy/ . Julkaistu ja käännetty alkuperäisen kirjoittajan luvalla.


Kirjoittanut COSTI HINN 28. maaliskuuta 2017

Vuoden 2017 seurakuntakonferenssikiertue on täydessä vauhdissa ja se tuo mukanaan valtavan määrän epäpyhiä liittoumia. Ei ole yllätys, että Hillsong ja Jesus Culture tulevat olemaan tänä vuonna otsikoissa, mitä uskosta luopumiseen tulee. Paavalin kehotuksen (Room 16:17-18) mukaan pastoreiden ja kristittyjen pitää olla tietoisia niistä taktiikoista, joita valtavirran liikkeet käyttävät nuorten vetämiseen rienaaviin palvelutehtäviinsä. Kaksi huomattavaa tapahtumaa, joista on hyvä tietää, järjestetään tänä syksynä toisiaan seuraavina viikonloppuina USA:n kahdella eri puolella. Kummassakin esiintyy riveittäin tunnettuja harhaopettajia, ja musiikissa Hillsong ja Jesus Culture. Nämä liittoumat mahdollistavat suosituille muusikoille, jotka toteuttavat uskonnollista palvelutehtävää, ja heidän opettajilleen yhdistyä ja ottaa kohteeksi nuoret heidän sielullisella ylistyksellään ja vaarallisella teologiallaan.

Syyskuun 21.-23. Los Angeles isännöi ensimmäisen konferenssin nimeltään ”Heaven Come (suom. tule taivas)”, jossa on mukana Bill Johnson Bethelin joukkoineen, Lou Engle ja Kris Vallaton. Heidän kanssaan on Carl Lentz ja Hillsongin vakioporukka. Se lupaa olla eeppinen show. Lippujen maksaessa 200-250 USD kävijältä ja Microsoft Theater -esiintymispaikan vetäessä 7100 kävijää, tapahtumasta tulee tälle porukalle hyvin tuottoisa.

Seuraavalla viikolla syyskuun 27.-30. päivä Jesus Culture matkustaa etelään Orlandoon Floridaan, jossa he ovat pienemmän, mutta ei yhtään vähemmän harhaisen, ”Jesus Conferencen” vetonauloja. Tapahtumassa Todd White, Kenneth Copeland, Benny Hinn ja Marilyn Hickey liittyvät puhujarivistöön, joka muistuttaa ryhmää laulajia. Kumpikin näistä konferensseista on suunniteltu sekoittamaan vanhaa uuteen eräänlaisessa harhaoppisessa vahdinvaihdossa. Aivan kuin saatana heittäisi verkon kahdeksankymmenen miljoonan nuoren joukkoon ja yrittäisi saada heistä mahdollisimman monta käyttäen vanhaa kaartia.

Miksi näistä vuoden 2017 harhaisista kokoontumisista tulisi olla tietoinen? Koska vihollisen strategioista tietämättömät kristityt ovat täydellisiä maaleja. Seurakunnat, jotka eivät pysty varmuudella selittämään nuorille, miksi heidän tulisi välttää tällaisia konferensseja, eivät myöskään pysty vartioimaan tehokkaasti lampaidensa sieluja (Hepr 13:17). Pelon takia taipuminen ei ole vaihtoehto. Toive siitä, että kaikki menee vain ohi, ei ole vaihtoehto. Vastausten antamattomuus ei ole vaihtoehto. Jos et ole varma mistä vääristä opeista on kyse, niin opiskele tärkeimmät historiallisen kristinuskon uskomukset suhteessa Kristuksen jumaluuteen, pelastukseen ja kolminaisuuteen (erityisesti Pyhän Hengen työhön), Raamatussa. Seuraavaksi vertaa tätä kaikkea siihen, mitä ”uskon sanan teologia”, ”pienet jumalat teologia”, ”menestysteologia” ja ”uusapostolisuus (NAR, New Apostolic Reformation) opettavat ja tekevät ”Jeesuksen Kristuksen” nimessä. Näin pääset selvyyteen siitä, että miksi nämä ryhmät ovat harhaoppisia.

Äskettäin vietin aikaa ystävän kanssa, joka käy Raamattua opettavassa seurakunnassa Los Angelesin alueella ja hän jakoi kanssani huolestuttavia uutisia. Hänen seurakuntansa oli menettämässä paljon ihmisiä Hillsong Los Angelesiin ja muihin “vetovoimaisiin” musiikkivetoisiin paikkoihin. He eivät pystyneet tekemään siitä loppua. Heidän nuorensa ja nuoret aikuisensa olivat löytäneet jotain, joka pääsi heidän tunteisiinsa ja sai heidät tuntemaan olonsa hyväksi sekä saivat heidät näyttämään olevansa täynnä rakkautta. Tietämättöminä niistä kuolettavista opeista, joita Hillsong opettaa ja tukee, välinpitämättömyys oli vallannut monet nuoret seurakunnassa. He ottivat yksinkertaisesti vastaan musiikin hienot fiilikset ja ekumeenisen vision. Pystyin aistimaan jännityksen hänen äänessään, kun hän selitti tämän olleen hänen pelkonsa koko ajan. Monet seurakunnat ovat kuluttaneet turhaan aikaa tuodessaan ilmi tyytymättömyytensä Hillsongin menetelmiin ja tyyliin, mutta harvat ovat osoittaneet heidät suoraan vääriksi opettajiksi. Ehkä syynä on pelko puuttumisesta kuuluisimpaan evankelikaalisen maailman bisnekseen, minkä takia Kristuksen ruumis on kokonaisuudessaan pysynyt melko jakaantuneena siinä, että mitä tehdä näiden suosittujen saarnaajien suhteen.

Monille saarnaajille on erittäin vaikeaa löytää tasapaino. Tulisiko heidän puhua näistä asioista julkisesti ja samalla altistaa lampaat asioille, joista ei eivät ehkä ole koskaan kuulleet? Kuinka aikaisin on liian aikaista soittaa hälytyskelloja tietyistä liikkeistä? Haluavatko ensimmäistä kertaa seurakunnassa olevat todella tulla takaisin, jos seurakunnassa vain pidetään ääntä vääristä opettajista koko ajan? Onko paras tapa väärennösten kanssa toimimiseen tutkia ja tuntea aito? Kuinka monet hyvin valmistellut saarnat menisivät väärille raiteille, jos meidän tulisi käyttää aikaa ”harhaoppisten metsästykseen” sunnuntaiaamuisin?

Kaikki nämä ovat päteviä kysymyksiä, jotka pastorien ja muiden tulee kohdata suoraan. Seurakunnan tarvitsee antaa johdonmukaisesti vastauksia ja välttää arvokkaan ajan haaskaamista pelkoon taipumisessa, kuitenkin samalla varoen ylikorostamasta uusinta harhaoppijuorua tarjoamatta ratkaisuja (me kaikki voimme olla syyllisiä tähän).

Seurakunnan johtajien suunnistaessa siinä teologisessa kaaoksessa, jota Jesus Culturen ja Hillsongin kaltaiset liikkeet pumppaavat evankelikaaliseen ekosysteemiin, on tässä viisi tapaa suojella meidän nuoriamme ja muuta seurakuntaa. Pidä mielessä, että tämä lista sopii suoraan pastoreille, mutta voi olla käyttökelpoinen kenelle tahansa kristitylle ja vanhemmalle.

1. JULISTA SANAA JA ASETA TOTUUS ENSISIJAISEKSI

Mikään ei varusta ja anna voimaa Jumalan kansalle kuin Hänen sanansa. Väärää rahaa ei opita tunnistamaan tutkimalla väärennöksiä. Jos tutkit aitoa valuuttaa ja tulet tuntemaan aidon ominaisuudet todella hyvin, niin pystyt tunnistamaan väärennöksen kilometrin päästä. Jotta Jumalan kansa tulisi parhaiten varustetuksi Jumalan totuuksien puolustamisessa, tulee sille opettaa Raamattua sen suurimmassa merkityksessä. Seurakunnan tulee asettaa suuri painoarvo opettamiselle.

Pastori voi antaa lähetystyöntekijän kertoa tarinoita lähetyskentältä, ilmoittaa muutaman asian ja välillä myöntää luvan lapsityöntekijälle vapaaehtoisten pyytämiseen, mutta tällaiset asiat ovat pinnallisia, mitä tulee saarnastuolin tarkoitukseen. Hänen tulee olla lannistumaton tehtävässään ja ihmisten tulee olla valmiita vastaanottamaan sana. He tarvitsevat sitä. Heidän täytyy saada se. Mitä tulee strategioihin väärää opetusta vastaan, niin saarnasarjat ja seminaarit harhaoppisesta opetuksesta voivat olla suureksi hyödyksi, mutta ne ovat vain niin hyödyllisiä kuin niiden soveltaminen.

Toisin sanottuna, jos et opeta mitään aiheeseen liittyen, niin sinun tulee keskittyä siihen, mitä Raamattu sanoo eikä pelkästään harhaopettajan naurettavaan ulkonäköön tai heidän rikkauksiinsa, mikä on keltaisen lehdistön alaa. Älä yhtään epäröi siinä, että totuuden julistaminen ja saarnaamisen palvelutehtävä on paras tapa suojella ihmisiä siltä, mikä on väärää.

2. VALMISTAUDU USKOSTA LUOPUMISEEN VARMUUDELLA

Eräällä collegen valmentajista oli tapana huutaa hänen puheessaan ennen peliä, että ”Valmistutuminen on varmuutta!” Se oli totta pesäpallokentällä ja se on totta Jumalan lauman paimentamisessakin. Kun kyse on jostain virheestä tai harhaopista, jota Hillsong tai Jesus Culture opettavat, ole tietoinen asioista ja valmistautunut. Ihmiset voivat haistaa teeskentelijän kilometrien päästä, mikä saa kuuntelijat sumun keskelle, jos pastorit ovat vähänkään epäselviä heidän ymmärryksessään asioista.

Jos pastori ei ole rukoillut, valmistautunut ja ollut harkitseva vastuussaan jakaa oikein sanaa ja paimentaa Jumalan kansaa luopumuksen aikojen läpi, niin kuulijoiden reaktiona on pelko eikä varmuus pelipäivänä. Johtajan tehtävänä on johtaa edestä, mikä on suositeltava strategia jokaiselle kristitylle vanhemmalle heidän lapsiaan varten. Kun ihmiset kysyvät teologisia kysymyksiä tietystä julkisuuden pastorista, konferenssista tai tietystä kirjasta, he tarvitsevat johtajia, jotka vastaavat heidän kysymyksiinsä rauhallisesti, rakastavasti ja raamatullisesti. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että johtajat ovat opiskelleet aihetta, opiskelleet Raamattuaan ja ovat varanneet aikaa käsitellä aihetta tunnetasolla ennen kuin he auttavat muita käsittelemään sitä. Ole järkkymätön ja varma, koska olet valmistautunut siihen, mitä Raamattu sanoo viimeisinä päivinä tapahtuvan (2Tim 3:1-17).

3. SUOJELE LAUMAA VANHURSKAALLA INTOHIMOLLA

Jos nuori mies ajaa pihaani Mustangilla jonain päivänä ja töräyttää autontorvella, minkä jälkeen tyttäreni tulee alas portaita lyhyessä hameessa sanoen ”Hei isä, olen kotona keskiyöllä”, tulet näkemään hieman vanhurskasta intohimoa. Tämän lisäksi olen todennäköisesesti epäonnistunut velvollisuudessani ennen tuota hetkeä. Jos harhaopettaja ottaa kohteekseen nuoret sielullisella musiikilla, joka on kuolettavan väärän Kristuksen teologian ympäröimää, pastoreilla tulee olla jonkin verran intohimoa olla ennakoivasti valveilla tätä vastaan!

Olemme nähneet liian monen pastorin innostuvan enemmän uudesta rakennuksesta, uusista lapsityön tiloista, uusista kirjoista ja heidän huolellisesti koostetuista kirjastoistaan kuin uskon puolustamisesta. Näissä asioissa ei ole mitään väärää, mutta ne ovat silti pinnallisia. Liian monet pastorit laittavat intohimonsa sivuun ja taipuvat pelkoon, kun tulee aika suojella laumaa susilta. Kiistoihin joutumisen ei tulisi koskaan estää pastoria suojelemasta lampaita. Sudet rakastavat heikkoa paimenta, joka tyytyy palkkaansa, mutta on liian laiska vyöttääkseen kupeitaan taisteluun. Liian monet pastorit ohittavat tärkeät asiat, kieltäytyvät puhumsta nimillä tai haluavat ennemmin puhua tämänlaisista asioista passiivisagressiiviseen tyyliin. Epätietoiset lampaat ovat aivan eri asia, kuin laiskat pastorit. Tälle ei ole sijaa raamatullisessa seurakunnassa.

4. JULKAISE RAAMATULLISTA MATERIAALIA RELEVANTEISTA ASIOISTA

Kuten aikaisemmin kirjoitin, suurin osa sunnutaisaarnoista ei voi olla pelkästään harhaoppien metsästämistä. Siinä monet hyvää tarkoittavat seurakunnat ovat menneet liiallisiin äärimmäisyiksiin näinä aikoina. Auttaaksesi ihmisiä oppimaan suurista opillisista seurakuntaa kohtaavista asioista harkitse seuraavia vaihtoehtoja:

Aloita seurakuntablogi.

Kirjoita lyhyt kirjanen tai kirjoja, jotka auttavat seurakuntalaisiasi suunnistamaan harhaopeissa ja enemmän.

Tee viikottainen tai kuukausittainen podcasti pinnalla olevista tapahtumista ja teologiasta

Aloita YouTube -kanava

Tee lyhyt opetussarja kuolettavista opeista, kuvaa se ja käytä DVD:tä materiaalina vuosia.

Kirjoita erityinen tai seurakunnallinen teksti, jossa kerrot seurakuntasi kannan ja levitä sitä

Mainitse seurakunnan pirstoutuminen silloin, kun se esiintyy saarnatekstissäsi, mikä tapahtuu usein.

Tämä on vain lyhyt lista tavoista, joilla voit julkaista avuksi olevaa materiaalia ihmisille seurakunnassasi ja käsitellä tärkeitä asioita ilman, että otat kahta viikkoa lomaa matkastasi Johanneksen evankeliumin läpi jae jakeelta avautuaksesi Steven Furtickin viimeisimmistä tempuista. Jos aikataulusi tai osaamisesi ei mahdollista sinulle lauman suojelua näiden keinojen avulla, niin on aina saatavilla kirjoja, seminaareja ja blogeja uskollisilta Raamatun opettajilta. Riippumatta siitä, mitä pastori tekee, hänen täytyy tehdä jotain. Ihmiset tarvitsevat hyvää raamatullista julistusta saarnastuolista ja materiaalia, joka auttaa heitä puolustamaan uskoa tämän päivän kulttuurissa. Pidä mehukas avautuminen mahdollisimman pienenä ja pitäydy materiaalisi korkeassa soveltamisessa. Seurakuntalaisesi kiittävät sinua, koska he eivät pelkästään tiedä viimeisimmistä harhaoppijuoruista, vaan he todella tietävät mitä tehdä sille.

5. RUKOILE LAUMAN USKON PUOLESTA

Paavali oli intohimoisen innokas vastaamaan harhaopettajien haasteeseen, mutta tämän lisäksi Paavali oli tarkka rukouselämässään. Eivät pelkästään hänen varoituksensa, opetuksensa eivätkä hänen valitsemansa uskolliset seurakuntaa valvovat miehet, vaan myös hänen rukouksensa suojelivat seurakunnan uskoa. Parhaiden tulosten saamiseksi seurakunnassa on rukous korkeimmalla sijalla. Paavali kirjoitti,

Sentähden, kun kuulin siitä uskosta, joka teillä on Herrassa Jeesuksessa, ja teidän rakkaudestanne kaikkia pyhiä kohtaan, en minäkään lakkaa kiittämästä teidän tähtenne, kun muistelen teitä rukouksissani, anoen, että meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja ilmestyksen Hengen hänen tuntemisessaan ja valaisisi teidän sydämenne silmät, että tietäisitte, mikä on se toivo, johon hän on teidät kutsunut, kuinka suuri hänen perintönsä kirkkaus hänen pyhissään ja mikä hänen voimansa ylenpalttinen suuruus meitä kohtaan, jotka uskomme – sen hänen väkevyytensä voiman vaikutuksen mukaan, jonka hän vaikutti Kristuksessa, kun hän herätti hänet kuolleista ja asetti hänet oikealle puolellensa taivaissa, korkeammalle kaikkea hallitusta ja valtaa ja voimaa ja herrautta ja jokaista nimeä, mikä mainitaan, ei ainoastaan tässä maailmanajassa, vaan myös tulevassa. Ja kaikki hän on asettanut hänen jalkainsa alle ja antanut hänet kaiken pääksi seurakunnalle, joka on hänen ruumiinsa, hänen täyteytensä, joka kaikki kaikissa täyttää. (Ef. 1:15-23)

Uskosta luopuminen ei tule hidastumaan näinä viimeisinä päivinä. Vastustajamme ei ota vapaapäiviä. Silti seurakunnan tulee pysyä tarkkana tehtävässään ja saarnaajien tulee olla päättäväisiä luottaessaan rukouksen voimaan, totuuden voimaan ja Jumalan voimaan vetää jokainen lampaistaan viimeistä myöten laumaan ennen Kristuksen paluuta.

Jos haluat auttaa meitä, niin harkitse lahjoittamista täällä.

[kirjoittanut Costi Hinn]

Advertisements

2 thoughts on “Taivas, Hillsong ja harhaoppi -käännösartikkeli

  1. Ihan täysin asian vierestä tulee tämä kommentti nyt. Mutta itseäni ainakin häiritsee kovasti blogin ulkoasussa tuo ensimmäisenä sivulla oleva lista päivityksistä, joka on aivan hirvittävän pitkä ja vie huomion oikealta tekstiltä. Siinä voisi olla vaikka vain 3-5 uusinta ja jonkin linkin takana sitten loput sitä varten jos haluaa niiä selailla..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s