Viihdekriittinen ääni yli vuosisadan takaa

Pulpit & Pen -blogi on julkaissut Archibald Brownin kirjoittaman tekstin artikkelissaan “Archibald Brown: “Feeding Sheep or Amusing Goats” – An Article From 1889 About Gimmicks in Worship“, suomeksi “Archibald Brown: lampaiden ruokkimista vai vuohien viihdyttämistä” – artikkeli vuodelta 1889 tempuista ja konsteista jumalanpalveluksessa”. Osa tekstistä käännettynä seuraavassa.


 

Harvoin on perkele ollut ovelampi kuin silloin, kun antaen seurakunnan ymmärtää osaksi tehtäväänsä viihteen tarjoamisen ihmisille heidän voittamisekseen. Pelottoman julistamisen sijaan seurakunta on vähitellen laimentanut todistuksensa, sulkenut silmänsä ja sallinut tämän päivän typeryydet rajojensa sisällä. Nyt seurakunta on vastaanottanut ne täysin perustelunaan massojen tavoittaminen.

Ensimmäinen vastaväitteeni on se, että ihmisten viihdyttämisestä ei puhuta missään Raamatussa seurakunnan tehtävänä. Jos se on kristillistä, niin miksi Kristus ei puhunut siitä? “Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia” on tarpeeksi selvä kehotus. Näin olisi ollut, jos Hän olisi sanonut ”Viihdyttäkää kaikkia niitä, jotka eivät ole mieltyneet evankeliumiin”. Mitään sellaisia sanoja ei kuitenkaan voi löytää!

”Ja hän antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi, tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi palveluksen työhön”.

Mistä tässä löytyvät viihdyttäjät? Pyhä Henki on hiljaa heistä. Vainottiinko opetuslapsia sen takia, että he viihdyttivät ihmisiä vai siksi, että he kieltäytyivät siitä? Viihteen evankeliumilla ei ole listaa marttyyreistä! Viihdyttäminen on täysin vastakkaista Kristuksen ja Hänen apostoliensa opetukselle. Mitä Hän sanoikaan? ”Te olette suola” ettekä makeinen. Hän sanoi ”anna kuolleiden haudata kuolleensa” kauhistuttavalla vakavuudella. Jos Hän olisi sisällyttänyt iloisia ja mukavia elementtejä julistukseensa, niin Hän olisi ollut paljon suositumpi. Kun monet vetäytyivät pois Hänen ihmisten todelliset motiivit paljastavan julistuksensa takia, en kuule Hänen sanovan, että

”Juokse noiden ystävien perään Pietari ja kerro heille, että meillä on erilainen saarnaustyyli huomenna. Jotain lyhyttä ja vetävää vähäisellä saarnauksella. Annamme kuulijoille miellyttävän illan. Kerro heille, että he tulevat todella nauttimaan siitä. Ole nopea, Pietari, meidän täytyy saada ihmiset tänne jotenkin.” Jeesus sääli syntisiä ja he saivat Hänet huokailemaan, mutta Hän ei koskaan pyrkinyt viihdyttämään heitä. Turhaan tullaan epistoloista etsimään vähäisintäkään jälkeä evankeliumista viihteen yhteydessä.

———————

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s