Onko helluntaiherätys hajoamassa? -Ristinvoitto

Ristinvoiton sivulla on julkaistu kiinnostava video.

Seurakuntien välejä rasittavat erilaiset opilliset, tyylilliset ja kulttuuriset näkemyserot. Vaikka saman liikkeen alla ollaan ilmeisesti yhä mielellään, kuinka paljon kulissien takana on tapahtunut keskinäistä erkaantumista? Asiaa pohtivat pastorit Kari Ketoja ja Hannakaisa Shehu.

Kohdassa 7:30 mainitaan liikkeen perustuvan mm. pragmaattiselle teologialle. 6:25 “hengelliset asiat toimivat paljon sielun kautta” ja “on tosiasia, että vanhempien ihmisten sielunelämää koskettaa erilaiset asiat ja se portti sieluun on erilainen kuin sitten nuorten.

Ps 148

7. Ylistäkää Herraa maasta, te merieläimet ja kaikki syvyydet,
8. tuli ja rakeet, lumi ja sumu, sinä myrskytuuli, joka panet hänen käskynsä toimeen,
9. te vuoret ja kaikki kukkulat, te hedelmäpuut ja kaikki setrit,
10. te pedot ja kaikki karja, te matelijat ja siivekkäät linnut,
11. te maan kuninkaat ja kaikki kansakunnat, te ruhtinaat ja kaikki maan tuomarit,
12. te nuorukaiset ynnä neitsyet, te vanhat yhdessä nuorten kanssa.

 

Advertisements

4 thoughts on “Onko helluntaiherätys hajoamassa? -Ristinvoitto

 1. Voi voi. Tuolla videolla oli niin paljon asioita, joista voisi ottaa kiinni, ettei edes tiedä mistä aloittaa.

  Videon kaikki kolme henkilöä ja sitä kautta kaikki, jotka katsovat heidän edustavan itseään ja omia mielipiteitään, ovat niin totaalisen sokeita omalle väärälle ekklesiologialleen. Seurakunnan tehtävä ei ole olla viihdekerho, vaan Jumalan omien kokoontuminen yhteen palvomaan Häntä.

  Huomasitko, miten ympäripyöreästi Ketoja vastasi, kun Tiittanen kysyi jotakuinkin: “mitä sanoa sellaiselle henkilölle, joka lähtee muualle ‘paremman meiningin’ perässä?” Miksei sellaisen henkilön motiiveja kyseenalaisteta ja kehoteta henkilöä itseään tutkimaan niitä kriittisesti? No tietysti siksi, koska aikamme ilmiö on se, että tarkoitus pyhitää kaikki keinot, joilla saadaan seurakuntasalit täyteen väkeä.

  Like

 2. Tässä on aivan tyrmäävän veikeää, noissa kahdessa siteeratussa lauseessa, miten helluntailaiset voivat silmääkään räpäyttämättä analysoida omaa pöpelikössä kyntämistään.

  Että “hengelliset asiat toimivat sielun kautta”. Öh. Joskus tuntuu, että he ymmärtävät hengellisistä asioista niin vähän ja ovat niin käsittämättömän pihalla, että toivon hartaasti, ettei minun olisi tarvinnut koskaan edes kuulla heistä. Siis he ovat monella tavalla jotain hengellisen elämän Kummeleita.

  Kun oikein tajuat, miten väärin he voivat suurina joukkoina käsittää asiat, ja miten absoluuttisen kyvyttömiä he ovat koskaan käsittämään niitä oikein, niin se tietoisuus iskee kuin miljoona Volttia. Ja vielä kun mietit, miten mahdotonta heidän on saada organisaatioidensa kautta lävitse mitään tarkistusta tai havahtumista tuohon kaaokseen, sen enempää kuumien ja sutjakoiden nuorisopastoriensa kuin pönöttävien vanhojen ukkeleidensa kautta, niin siinä on toinen miljoona Volttia.

  Ja hatunnosto siitä, että Anssi Tiittanen on ihan pro pitämään pokkansa noiden “helluntaiselitysten” kanssa. Ehkä hänkään ei ymmärrä, että niissä olisi mitään vialla.

  Pahinta on vielä, että teknisesti ottaen tuo kaamea lausahdus voi olla tottakin. Mutta ei sillä tavalla, että jokin musiikki tai aistimus tai tunnelma aktivoisi ihmisessä jotain hengellistä. Se on vähän kuin pornosta etsisi rakkautta kun aistimuksesta tai tunnelmasta etsii jotain hengellistä.

  Liked by 1 person

 3. Vähän havaintoja. Tuon papittaren yksi kommentti esitti käytännössä, että kyse ei ole siitä, onko eroja, vaan siitä, että lähteekö joku ‘painottamaan’ niitä. Eli ongelmaa ei ole jos ollaan vaan kaikki hiljaa.

  Anssin kysymykestä 4:13 alkaen: Onko evankeliumi “menevää ja puoleensavetävää” vai “tylsää tai puisevaa”? Jos ei se ole kumpaakaan, niin se tarkoittaa, että näillä on tähtäimessä jotain aivan muuta.

  Papitar vastaa, että valinnanvapaus on kaikki kaikessa. Eikä ymmärrä sitä, että kun kaikki merkitys ja sisältö katoaa, niin valinnanvapaus jää jäljelle. Puhdas ja kaikesta muusta erotettu valinnanvapaus, joka on siksi vapaa, koska sitä ei ohjaa eikä rajoita mikään merkityksellinen tai sisällöllinen. Tämä on ihan standardia postmodernia ajattelua.

  Sen hän kyllä sanoo, kun haetaan määritelmiä “paremmalle”, että kuulemma Tampereella tulee palautetta, että kokoukset ovat puisevia, ja ulkomainen meno on ‘parempaa’. Smells Like Teen Spirit. Eli jos miinustetaan kaikki pönöttävät ukkelit, niin helluntailaisuuden ydin, mihin panostetaan, on haalia niin paljon ja niin pahoja ikiteinejä saman katon alle kuin vain mahdollista. Seinäjoki ja cityseurakunnat ovat löytäneet tämän menestyksensä avaimeksi. Ongelma tulee siitä, että ihmisellä on tarve kasvaa aikuiseksi, ja häntä vahingoittaa henkisesti ja hengellisesti jos hänet halutaan pitää ikiteininä jonkin seurakunnan edun vuoksi.

  Opettakaa Kari Ketojalle tämä ero, ennen kuin hän tekee lisää vahinkoa kenellekään, että ‘sielu’ on historiallisesti ollut yhtä kuin ihmisen tunteet, tahto ja järki. Kun taas tässä helluntailaisessa kehyksessä se on alkanut tarkoittaa samaa kuin aistit. Hengessä ihminen on kokonaisuus, kun taas vastakkainen tilanne on se, jossa nuo hajoavat toisistaan erilleen ja jäljelle jäävät vain aistit.

  Kaiken tämän jälkeen papitar kertaa, että kaikki tämä silti perustuu vahvalle Jumalan sanalle, herätykselle ja teologialle. Viimeisestä, eli pragmaattisuudesta, en voi olla eri mieltä. “Nuoret ei vielä ymmärrä, vanhat ei enää ymmärrä.” Hold there for a minute. On sanonta, että sokeakin kana löytää jyvän. Mutta ei siitä ole mitään hyötyä jos ei se tunnista löydöstään jyväksi. Jos pitäisi ymmärtäviä etsiä helluntailaisuuden sisältä, niin etsisin joistain harvoista keski-ikäisistä miehistä. Mutta he eivät näy liikkeen linjassa mitenkään.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s