Vastaus kommenttiin Suomen hengellisestä tilanteesta

Huolestunut commented on Ben Fitzgerald tulee taas Seinäjoen helluntaiseurakuntaan

Tapahtumana on Summerfest 2016 Keskellä Elämää 13.-17.7.2016. Seinäjoen ILTA -Instagram kertoo seuraavasti seinajoenilta …

Voivoi ja vielä kerran voi. Kylläpäs nämä uuskarismaattiset/uusapostoliset liikkeet sun muut harhat saavat kovasti nostetta täällä suomen maassa. Tuntuu siltä että melkeinpä jokaisessa seurakunnassa on tämä sama meininki, ainakin nuorten osalta. Kun on kattonut näitä tulevan kesänkin nuorille suunnattuja tapahtumia (mm. Tulisielu, summer hope, new wine, houm “festarit” yms yms.. Niin kaikki on tätä samaa humpuukia. Itseäni ahdistaa kovasti tämä tämän hetkinen tilanne, mitä sitä voisi asialle tehdä, tuntuu niin voimattomalta tämän asian edessä.

Tämä kommentti jäi sen verran mietityttämään bloginpitäjää, että se saa aivan oman artikkelin. Vastaukset eivät ole helppoja. Käytännössä kadotetut kristinuskon perustotuudet täytyy löytää aivan nollasta lähtien. Näemme tänään sen kehityksen huipentumaa, joka alkoi jo vuosikymmeniä sitten. Lyhyesti sanottuna on luovuttu Raamatusta opin ja käytännön ainoana sekä riittävänä määrittelijänä ihmislähtöisiin oppeihin, menetelmiin ja visioihin. Varoittavia ääniä on kyllä ollut, mutta ne on valtavirtaisessa näkyvässä kristillisyydessä painettu taka-alalle.

Jokaisessa seurakunnassa on hyvin samanlainen meno ja meininki, koska käytännössä Suomessa on vain yksi hyvin epäselvästi määriteltävissä oleva valtavirtaisen helluntaikarismaattisen liikkeen uskonkäsitysten vaikuttama “seurakunta” luterilaisuuden lisäksi. Mitään tunnettua haastajaa tai raamatullisen esimerkin näyttäjää ei ole tullut esiin ja näin nykyinen sairas tilanne näyttäytyy monille täysin ongelmattomana normaalitilana.

Normaaliksi on myös tullut se, että seurakunnassa voi säännöllisesti käydä kaikenlaisia eksyttäjiä sekä heidän mainoksiinsa törmätä seurakunnallisissa julkaisuissa. Opillisten arvioiden sijaan arvostelu tehdään vaikutelman ja retoriikan perusteella. Ja tyhjää retorisesti erinomaista puhetta on aivan riittävästi, mutta arvostelukykyä ja Raamatun tuntemista todella vähän.

Kun ajatellaan uudistumista ja muutosta raamatulliseen suuntaan, eli reformaatiota, niin nykyisiä valtavirtaisia ja lähinnä helluntaikarismaattisia (en väitä, että ilmiö olisi rajoittunut pelkästään niihin) seurakuntia voisi verrata suuriin valtamerilaivoihin, jotka lähestyvät jäävuorta. Kurssin kääntäminen on hidasta ellei jopa mahdotonta. Tähän suurimpana syynä on yhä ongelmattomampana koettu ajatus siitä, että seurakunnan tulee vastata ihmisten koettuihin tarpeisiin (felt needs) heidän todellisten hengellisten tarpeidensa sijasta. Eli pomppulinnaa ja hattaraa Raamatun opettamisen sijaan. En ole juurikaan kuullut huolesta julistaa evankeliumia ja kaikkea Raamatun totuutta selkeästi ihmisten iankaikkiseksi pelastukseksi.

Sen sijaan suuri huoli näyttää olevan massojen tavoittamisesta mitä suuremmin sensaatioin. Se, että mihin heidät tavoitetaan, on toissijaista. Kuka ja missä on esimerkiksi käsitellyt pelastavan uskon sisältöä kantaen huolta kuulijoiden hengellisestä tilasta? Kuka edes osaa määrittää kristinuskon perustotuudet? Mikä on evankeliumi?

1Tim 4:16 Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä; sillä jos sen teet, olet pelastava sekä itsesi että ne, jotka sinua kuulevat.

Blogi on käsitellyt valtavirtaisen viihdepainotteisen evankelikaalisuuden ongelmia jo jonkin aikaa ja hälyttävänä huomiona on betheliläisyyden esiinmarssi laajalla rintamalla. Blogin pitäjän henkilökohtaisena arviona kyseessä on energisoitu demoninen harha. Videoita löytyy riittävästi YouTubesta. Viihteelliseen kehykseen sopii erittäin hyvin uusapostolinen oppi, joka laskee Jumalan ihmiseksi ja nostaa ihmisen jumalaksi. Onhan viihteellistämisessä jo lähtökohtaisesti halvennettu Jumalan attribuutteja. Monen ”hengellisen” tapahtuman kohdalla voisi kysyä, että mitä tämä kertoo esimerkiksi Jumalan pyhyydestä.

Ongelmista on kuitenkin hyvä siirtyä ratkaisuihin. Mitään valmista mallia, menetelmää ja metodia blogin kirjoittaja ei suoranaisesti ole löytänyt. Seurakuntaelämän ja henkilökohtaisen uskonelämän siirtyminen yhä enemmän Raamatusta nousevaan Jumalan ja Jumalan tahdon tuntemiseen on alku.

Blogin pitäjä on löytänyt Agape International Baptist Church:sta seurakuntayhteyden ja voi myös suositella Tampereella olevaa International Baptist Church of Tampere -seurakuntaa. Raamatusta nouseva kristillisen opin ja käytännön ymmärtäminen sekä sen ottaminen käytäntöön tuottaa Jumalan mielen mukaisuutta sekä henkilökohtaisessa että seurakuntaelämässä. Tässä Raamattuun vakavasti suhtautuva seurakunta on suureksi avuksi.

Tulevassa raamatullista seurakuntaa käsittelevässä konferenssissa (Ilmoittautuminen avattu konferenssiin teemalla raamatullinen seurakunta) tullaan myös käsittelemään tämänhetkistä seurakunnallista problematiikkaa.

Advertisements

One thought on “Vastaus kommenttiin Suomen hengellisestä tilanteesta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s