Aikamme ”kristinusko” – pelkkiä tunteitako?

Paul Proctorin kirjoittama kristitynfoorumilla käännettynä julkaistu artikkeli käsittelee tunteiden ja kristinuskon suhdetta. Lainaan tärkeimmät osuudet artikkelista ja käsittelen kirjoituksen lopussa Seinäjoen ILTA -seurakunnan käsityksiä.

—-

Tämä voi tulla shokkina useimmille kristityille mutta jos tutkit vanhempia raamatunkäännöksiä, sanaa ”tunteet” ei käytännössä ole olemassa. Missä se esiintyy, sillä on enemmänkin pinnallinen, jopa negatiivinen, kuin positiivinen merkitys. Kuitenkin, kun katsomme ja kuuntelemme monia johtajia tai maallikoita tämän päivän seurakunnissa, niin emme näe vain selvää kiinnittymistä tunteisiin, fyysisiin ja emotionaalisiin, vaan huomaamme, että tunteet ovat paljolti tulleet uskon korvikkeeksi. (muotoilu oma) Jos laitat sanan ”tunteet” joka paikkaan missä vanhemmissa käännöksissä näet sanan ”usko”, niin sinulle selviää, mikä motivoi ja ohjaa tämän päivän ”keskiverto kristittyä”. Lyhyesti: useimmat meistä eivät noudata Jumalan Elävää Sanaa uskon kautta. Noudatamme vain tunteitamme ja kutsumme sitä ”uskoksi.”

Tämä ei vaadi Raamattua.
Kun ajattelee profeetta Jeremian vakavia sanoja:”Petollinen on sydän ylitse kaiken ja pahanilkinen….” niin sen pitäisi saada meidät kriittisesti tarkastelemaan, mikä panee meidät liikkeelle. Jos palvontamme ja Jeesuksen Kristuksen palveluksemme mitataan mielialalla, niin saanko ehdottaa, että ”kristinuskomme” on enemmän teatteria kuin teologiaa? Voisiko olla, että nuo kreikkalaisista komedioista ja tragedioista otetut nauravat ja itkevät naamarit, jotka kerran riippuivat vanhoissa elokuvateattereissa, kuuluvat nyt tämän päivän kirkkojen seinille? (muotoilu oma) Rehellisesti sanoen, eikö se ole sitä mitä varten monet meistä tulemme kirkkoon näinä päivinä: toivossa kokea makea nauru tai itku ystävien kanssa mieltä muuttavan musiikin, motivaatiopuhujien, elokuvaleikkeiden, draaman ja sokeristen välipalojen auttamana? Eikö tämä ole sitä, mitä monet nykyajan saarnaajat, opettajat, pastorit ja ylistyksen johtajat yrittävät edistää seurakuntalaistensa ja luokkansa jäsenten keskuudessa tunteellisten esitysten ja taidokkaiden produktioiden kautta. Voimakkaita tunteita, jotka synnyttävät naurua, kyyneliä ja aplodeja?

……

Huomaa, että päämäärä kirjoituksessani ei ole että tuntuisi pahalta, vaan kuulla, totella ja julistaa Jumalan Sanaa siitä riippumatta miltä kenestäkin tuntuu. Kun sivuutamme Hänen Sanansa säästääksemme omia tunteitamme, vastustamme Pyhää Henkeä. Kun pidätämme Sanan toisilta säästääksemme heidän tunteitaan kätkemme todistuksemme ja osoitamme yhdelle ja kaikille, että olemme kiinnostuneet enemmän vuohien tyydyttämisestä, lampaiden viettelemisestä ja juoksemisesta valtoimenaan lauman kanssa, kuin Paimenelle alistumisesta. Tässä on syy, että seurakunta on sellaisessa alamäessä – koska olemme poistumassa oikealta tieltä emmekä säästä kustannuksia mukautuaksemme Jumalan ja Hänen Sanansa asemesta ihmisiin ja heidän intohimoihinsa. (muotoilut omia)

——

Seinäjoen ILTA -seurakunnan sivulla tämä tunteisiin perustuva uususko ilmenee mm. seuraavissa kohdin:

Sivulta SKANDAALI:

Armo ei kuitenkaan pysähdy vielä tähän. Se on jotain vieläkin suurempaa. Se on jotain niin suurta, että se alkaa muuttamaan elämäämme ja huomaamme, kuinka rakastuessamme yhä syvemmin Jeesukseen, alkavat väärät ja pahat teot sulamaan elämästämme pois.

 

Sivulta Sinä:

Skandaali koskee juuri sinua. Jeesus kuoli puolestasi ja rakastaa sinua. Hän on hulluna sinuun.

???

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s